top of page

Middellange afstandswandelingen door de Eilandspolder

Wandelen zit in de genen van Faasse Fit. Samen met Aad Faasse organiseert Faasse Fit middellange afstandswandelingen langs typische Noord-Hollandse dorpen-en polders van 14 kilometer en 21 kilometer in de Eilandspolder.

De Eilandspolder, sinds 2015 behorend bij de gemeente Alkmaar, is een zogenaamd laagveengebied tussen de droogmakerijen Beemster en Schermer.

Voor de droogmaking lag dit gebied als een eiland midden in het water van de omringende meren Wormer, Schermer en Beemster, als een bult van klei en laagveen.

Door een directe verbinding met de Zuiderzee werd er geld verdiend aan de haringvangst en de walvisvaart. Het scheepstype, de haringbuis staat afgebeeld op de fraaie oude raadhuisjes van grootschermer en de Rijp.

Na de drooglegging in de 17e eeuw onder leiding van ‘het genie’ Jan Adriaensz Leeghwater, misschien wel de beroemdste zoon van het dorp de Rijp, kwam de nadruk te liggen op productie van kaas en andere zuivel.

Het oudste en oostelijke deel is momenteel grotendeels eigendom van Staatsbosbeheer, een ander deel (westelijk) bij Driehuizen is in bezit van Landschap Noord-Holland.

 

De wandeling(en) zijn het beste vanaf het parkeerterrein bij voetbalclub Sporting in Schermerhorn (sportpark De Mijse aan de Oostmijzerdijk) of het parkeerterrein bij de Plusmarkt en de apotheek in de Rijp, aan te vangen.

 

De wandeling van 14 km gaat deels over grasdijken en volgt de omtrek van het meest oostelijk deel van de Eilandspolder en doet de dorpen Graft- de Rijp- Schermerhorn- Grootschermer-Noordeinde aan, voor een extra lus naar het westelijk deel (samen 21 km) komen we ook in het dorp Driehuizen.

 

Bezienswaardigheden onderweg:

De raadhuisjes van Grootschermer, Graft en de Rijp (ook door Leeghwater ontworpen), de voormalige doopsgezinde kerk ‘Vermaning’ in Noordeinde (nu vol met tweedehands boeken), de molen de Havik en de beeldentuin van Nic Jonk nabij Grootschermer en de Zerkenvloer van de voormalige N.H kerk in Graft.

Vooral in het voorjaar is de Eilandspolder een weidevogelparadijs voor grutto's, tureluurs, kievieten en scholeksters maar bijvoorbeeld ook kiekendieven, valken, buizerds, lepelaars en roerdompen, zilverreigers en rietzangers zijn er te zien en te horen.

 

In Grootschermer, Driehuizen, Noordeinde, Graft en de Rijp is er mogelijkheid voor een horeca bezoek!

Deze wandelingen zullen in het voorjaar plaatsvinden.

  • Datum: nog niet bekend, starttijd 9:30 uur 

  • Locatie: startpunt Sporthal de Mijse, Oostmijzerdijk in Schermerhorn

  • Afstanden: 14 kilometer of 21 kilometer

  • Meenemen: drinken/kleine versnapering

  • Kosten €17,50 

Op Koningsdag organiseert Faasse Fit de Koningswandeling in Bergen. We wandelen de Oranje of heide route. Deze wandeling gaat langs bos en hei, door duin en del.

We komen verschillende landschappen tegen. We zien heide, sprookjesachtig eikenbos en dennenbos. Dit is een wandeling van enkele uren, waarin we door een gevarieerd landschap lopen. Het gebied bevindt zich op de grens met de Schoorlse Duinen, een deel van de wandeling loopt letterlijk op de grens. Als je goed oplet, ziet je het verschil in beheer met PWN: de bomen bij Staatsbosbeheer zijn van andere soorten dan in het Noordhollands Duinreservaat. We komen verder nog langs een aantal uitkijkduinen. Hier nemen we de tijd om te genieten van het uitzicht.
We zien veel heide tijdens deze wandeling. Heide gedijt op kalkarme grond en komt daarom verder zuidelijk, richting Egmond, vrijwel niet meer voor. Het Bergerbos is in beheer bij waterleidingbedrijf PWN. Het is een mooi oud parkbos dat dicht tegen het dorp Bergen ligt. Het huidige Bergerbos staat als buitenplaats al aangegeven op een kaart uit 1662. Veel streeknamen hebben het woord “Rus” in zich. In 1799 vond de Slag bij Castricum plaats, waarbij veel Russen zijn omgekomen.
De poelen waar we langslopen is een eldorado voor larven, insecten en een drenk- en wasplaats van vogels.

  • Datum: in verband met de wateroverlast géén wandeling in 2024, starttijd 9:30 uur 

  • Locatie: startpunt parkeerplaats Duinvermaak in Bergen

  • Afstand: 12 kilometer

  • Meenemen: drinken

  • Kosten €17,50 inclusief oranjekoek, exclusief PWN duinkaartje

De Koningswandeling in Bergen

bottom of page